search
top

Hor bečkih dečaka- istorijat hora i najava koncerta u Beogradu

 

Hor bečkih dečaka

Hor bečkih dečaka


 

Istorijat Hora bečkih dečaka

Dečaci su pevali na bečkom dvoru od XIV veka. Pre više od pola milenijuma, 1498, rimski car Maksimilijan I premestio je svoj dvor u Beč, zajedno sa muzičarima. Prema njegovim instrukcijama, među muzičarima je trebalo da bude šest dečaka-pevača; dečaci su poticali iz raznih krajeva Svetog rimskog carstva – Holandije, Italije, Nemačke i Austrije.
Istoričari su utvrdili 1498. kao godinu osnivanja Kapele bečkog carskog dvora (Hofmusikkapelle) a dalje, Hora bečkih dečaka. Do 1918. hor je pevao isključivo za carski dvor, na misama, koncertima i privatnim dešavanjima, ali i tokom državnih svetkovina.

 

Muzičari poput Volfganga Amadeusa Mocarta, Antonija Salijerija, Kristofa Vilibalda Gluka i Antona Bruknera sarađivali su sa horom. Braća Jozef i Mihael Hajdn bili su članovi hora Katedrale Sv. Stefana i često su pevali sa carskim horom dečaka.

 

Godine 1918, nakon pada Habzburškog carstva, austrijska vlada preuzela je Državnu operu, uključujući orkestar i odrasle pevače, ali ne i dečji hor. Jozef Šnit, koji je došao na čelo Carske muzičke kapele 1921, pretvorio je Hor bečkih dečaka u privatnu instituciju.
Nekadašnji carski hor dečaka postao je Hor bečkih dečaka a carska uniforma zamenjena je mornarskim odelom.
Nije, međutim, bilo dovoljno novca za izdržavanje hora, pa su 1926. počeli da nastupaju i van Ansambla – izvodili su motete, sekularna dela, i, na zahtev dečaka, dečje opere. Odjek je bio snažan. Tokom godinu dana hor je nastupio u Berlinu, Pragu i Cirihu. Usledile su Atina i Riga (1928), zatim Španija, Francuska, Danska, Norveška i Švedska (1929), SAD (1932), Australija (1934) i Južna Amerika (1936). Počevši od 1926, hor je imao blizu 1000 turneja, u 100 različitih zemalja.

 

 

 

Repertoar hora

Repertoar Hora obuhvata sve od srednjovekovne do savremene i eksperimentalne muzike. Moteti i solo pesme čine srž programa koji se izvode na turnejama, kao i posebni aranžmani tipično bečke muzike, kao što su valceri i polke Lanera i Štrausa, rađeni posebno za Hor. Hor ima dugu tradiciju naručivanja novih dela koja datira još iz carskih vremena, kada su kompozitori poput Mocarta, Hajdna i Bruknera pisali za njih.

Poslednjih godina nastupali su sa Bečkom filharmonijom, Bečkim simfonijskim orkestrom, Londonskom filharmonijom, Filharmonijom Osla, Simfonijskim orkestrom Pitsburga, a redovno dobijaju i molbe da ustupe soliste za potrebe izvođenja velikih horskih i orkestarskih dela.

 

Bečki novogodišnji koncert 2016

 

 

Današnji uslovi rada i nastave hora

Hor kao privatna institucija drži sopstvene škole. Gotovo 400 dečaka i tinejdžera između treće i osamnaeste godine uči i vežba u Augartenpaleu, baroknoj palati i nekadašnjem carskom lovačkom domu u Beču. Akademska nastava se odvija u malim grupama. Svi dečaci žive u specijalnom internatu Hora.

Godine 2010. otvorena je i gimnazija za dečake i devojčice. Razvijen je poseban školski program, u saradnji sa Muzičkim akademijama u Beču i Salcburgu, osmišlјen tako da pomogne mladim pevačima da pronađu svoj glas i otkriju i razviju svoje talente.

Fondacija Piringer (ROK Pühringer Privatstiftung) je generalni sponzor Hora bečkih dečaka, uz čiju podršku je izgrađena posebna koncertna sala otvorena decembra 2012. godine Gala koncertom Hora bečkih dečaka i Bečke filharmonije.

U horu danas peva 100 dečaka, uzrasta od 10 do 14 godina, pripadnika 30 različitih nacionalnosti, podeljenih u četiri zasebna hora. Horovi godišnje nastupe na ukupno oko 300 koncerata i različitih nastupa. Svaka grupa provede od devet do 11 školskih nedelja na turneji.

 

 

 

Nastup u Beogradu

Slavni Hor bečkih dečaka, jedan od najprepoznatljivijih kulturnih brendova i „ambasadora“ Austrije i grada Beča, nastupiće pred beogradskom publikom 21. maja 2016. godine, u 20h, na sceni Velike dvorane Sava centra. Horom će dirigovati Luis đi Godoj.

Na beogradskom koncertu Hor bečkih dečaka predstaviće jedan od svojih najpopularnijih projekata koji nosi naziv “Put oko sveta za 80 minuta”.

 

Program je veoma raznovrstan i obuhvata pesme u rasponu od narodnih, preko klasičnih i pop numera, iz svih zemalja koje je posetio Filijas Fog, junak romana Žila Verna Put oko sveta za 80 dana.

 

Cene ulaznica su: 1500, 2000, 2500, 3000, 3500 dinara.

 

Bliže informacije o prodaji ulaznica možete dobiti na telefon organizatora- Centra beogradskih festivala – CEBEF: 011/220-6060 

 

 

Pročitajte članak sa bloga: Horsko pevanje u društvu i obrazovanju

 

 


 

Pročitajte i ostale članke iz raznih kategorija. Srodne kategorije sa ovim člankom možete pregledati klikom na sledeći link: Kategorije članaka na blogu.

 

 

Postanite deo zajednice Upoznaj muziku

Ako želite da dobijate obaveštenja o najnovijim tekstovima sa bloga,

registracija je brza i laka.

Link za registraciju je ovde.

 

 

Pridružite se i dajte svoj doprinos svojim pitanjima, komentarima, sugestijama, ispravkama…

Na dnu svake stranice bloga je forma za postavljanje Vaših komentara, gde možete postavljati pitanja, iznositi svoja mišljenja, predloge, zamerke…

 

 

Podelite ovaj članak sa svojim prijateljima. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top