search
top

Kič i umetnost

U današnje vreme (ne osvrćem se na prošlost) kič nas okružuje sa svih strana. Kič je društvena pojava koja je prisutna u svim segmentima društva i, kao takva, zadovoljava ukus široke publike. Kod kiča, sve je površno, sladunjavo i plitko.

Masovni mediji se utrkuju intervjuima sa bombastičnim, prostačkim naslovima i još gorim tekstovima. Brojni su primeri rijalitija, javnih ličnosti, starleta, pevačica, igračica koje nam pružaju vulgarnost, jeftinu zabavu koja nas samo zatupljuje i ne pokreće mozak. Možda je to poenta, ne razmišljati previše? Krenemo li u šetnju, kič je ponovo oko nas. U većini slučajeva, sve šljašti u bezbroj boja bez imalo ukusa i metodama manipulacije širokim masama nude nam se razni proizvodi koji nemaju vrednost, proizvodi koji su kič!

Masa koja konzumira kič nije bila u prilici da učestvuje u kulturi pa i ne može da razlikuje dobro od lošeg.

 

“Najstrašniji neprijatelj umetnosti je tehnika udružena sa neukusom.” – Aragon 

 

Nasuprost kiču, stoji umetnost.

Umetnost nastaje i opstaje još od vremena praistorije. Ali, da bi se poštovala moramo pre svega da je razumemo, da se upoznamo sa njenim nastankom, istorijom, umetnicima i njihovim životima, drušvenim i ekonomskim događajima vremena u kom je nastajalo umetnočko delo, koji su sve spoljni faktori uticali na nastanak istog, epohama, stilovima u umetnosti…

Publika koja poznaje umetnost gaji ljubav prema umetničkim delima koja je zasnovana na poznavanju stvari. To je publika koja ima stav o umetničkom delu koji je u isto vreme i diskriminativan i pun oduševljenja. Put ka razumevanju umetnosti poziva svakoga ko je otvorenog duha i ima sposobnost da prima nova iskustva. Dok budemo išli njime i dok naše razumevanje postaje sve dublje, otkrićemo da nam se sviđa mnogo više stvari nego što smo smatrali da je moguće na početku, a još ćemo u isto vreme sticati hrabrost da stvaramo lično mišljenje sve dok, ako budemo dovoljno istrajni na tom putu, ne budemo umeli da napravimo značajan individualni izbor među umetničkim delima.

Mnogo je tu pitanja koji traže promišljanja do nalaženja odgovora kroz učenje i razumevanje umetnosti, širenje sopstvenog znanja, angažovanje leve i desne hemisfere mozga a, ipak je to za mnoge (kada se uporedi sa kičom) veliki rad na koji možda nisu spremni…

 

 

“Prava umetnost ostaje za večnost.”- Ludvig van Betoven

 

 

Veliki zadatak a i obaveza svih nas je da mladim naraštajima objasnimo pojam kiča, zašto kič nema vrednost, šta je umetnost, zašto je važna, da mladi postanu pojedinci koji su svojim znanjem kritični prema pojavama u društvu i da, potom, sami odluče šta će konzumirati.

Ako smo introvertni po tom pitanju, deca će nam se pretvoriti u umno plitku masu kojom je lako manipulisati.

 

 

Kič i umetnost

 

Ipak se odlučujem za umetnost!

 

 


 

 

Mr. Nevena Kneževič napisala je stručni članak o kiču i umetnosti koji danas delim sa Vama i prepuručujem da ga pročitate. 

 

U rezimeu članka, autor navodi sledeće:

“Ovaj tekst govori o pojmu kiča, definicijama, njegovom nastanku, vrstama kiča. Cilj rada je da se objasni ko su konzumenti kiča uopšte i koji su njihovi modeli ponašanja, kao i koji je odnos kiča i umetnosti, njihove sličnosti i razlike. Potrebno je mladim ljudima, srednjoškolcima, predočiti posledice kič-kulture i kič modela ponašanja, na časovima sociologije kulture i likovne kulture, ali istovremeno i insistirati na uočavanju i razlikovanju onog što je umetničko od onog što se zove kičom, kao i negovati umetničko mišljenje.”

 

 

Stručni članak “Kič i umetnost”

možete besplatno pročitati i preuzeti

klikom ↓↓↓↓ na “download now”

[sdm_download id=”1499″ fancy=”2″ new_window=”1″]

 

Postanite deo zajednice Upoznaj muziku i dobijajte obaveštenja o novostima na svoj email, specijalne materijale za članove bloga, aktivno učestvujte u komentarima, preuzimanju materijala, uređivanju članaka. Registracija je brza i laka. Link za registraciju je ovde.

 

Za još stručnih tekstova kliknite ovde.

 

Podelite ovaj članak sa svojim prijateljima. Hvala.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top