search
top

Odnos nastavnika prema darovitim učenicima

Image 1  

Rezime članka:

 

“U radu se razmatra pojam darovitosti. Autori polaze od teze da se pojam darovitosti može dovesti u vezu sa elitističkom teorijom društva. Problem elite i darovitosti aktuelizovan je u modernom društvu, pre svega u tržišnoj privredi, konceptu koji polazi od preduzetničkih sposobnosti pojedinca.

U drugom delu rada pojam darovitosti razmatra se u kontekstu škole i uloga nastavnika u radu sa darovitom decom. Dat je prikaz i analiza rezultata dobijenih istraživanjem u osnovnim, srednjim stručnim školama i gimnazijama u Srbiji. Osnovna istraživačka pitanja od kojih autori polaze su: kako nastavnici razlikuju darovite učenike od nedarovitih i kakav odnos nastavnici imaju prema darovitoj deci.

Rezultati ukazuju na to da nastavnici uglavnom opažaju i ocenjuju darovite učenike kroz talenat za pojedine predmete. Nastavnici i učitelji se više oslanjaju na prirodni dar dece nego što se bave podsticanjem darovitih učenika. Naše istraživanje pokazuje da nastavnici ne ističu dovoljno kognitivne, intelektualne, umetničke, i socijalne aspekte darovitosti učenika.”  

 

Članak možete pročitati i preuzeti klikom na sledeći link: Odnos nastavnika prema darovitim učenicima.

Za još stručnih tekstova, kliknite ovde.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top