search
top

Otkrivanje i stimulacija muzički darovite dece na početku XXI veka (stručni članak)

 

Rezime članka

 

Promene u obrazovanju koje su usledile u drugoj polovini prošlog veka, pokrenule su nova pitanja, pa i pitanje o otkrivanju i vaspitanju darovitih na nivou osnovnoškolskog obrazovanja. Psihofizičke karakteristike ovog uzrasta su specifične, deca su u punom razvoju, traže poseban pristup, zanimljiv sadržaj nastavnog predmeta i udžbenika koji će zadovoljiti njihove potrebe za istraživanjem i izražavanjem.

Tradicionalni udžbenici kod nas koncipirani su po principu „zadovoljiti potrebe učenika istog uzrasta“ a ne pojedinca, što direktno odudara od koncepta savremene nastave: diferencirana i individualizovana nastava.

Veliki propust tradicionalnih udžbenika muzičke kulture je i u koncipiranju malog broja pesama i siromašnoj tematici za interdisciplinarno prisustvo muzike u svim trenutno aktuelnim predmetima na nivou nižeg osnovnoškolskog obrazovanja.

Radi otklanjanja pomenutih nedostataka, kao i savremenih vizija obrazovanja kod nas, udžbenici muzičke kulture na rumunskom nastavnom jeziku sadrže određen broj inovacija, koje će, nadajmo se, biti od realne koristi sadašnjim i budućim učenicima i učiteljima.

Sadržaji udžbenika „Muzička kultura za I-IV razred osnovne škole“ zasnovani su na individualnim razlikama muzikalnosti koje postoje među učenicima, jer imaju didaktički muzički sadržaj na tri nivoa muzičkih sposobnosti za isti uzrast učenika u razrednoj nastavi.

Psiholozi i pedagozi nastoje da takve individualne sposobnosti stave u samo središte problema savremene nastave, stvorivši uslove da svaki učenik napreduje sopstvenim tempom u usvajanju novih muzičkih sadržaja.

 

Stimulacija muzički darovite dece

 

 

Za čitanje i besplatno preuzimanje pomenutog stručnog članka kliknite ovde.

 


 

 

Pročitajte i ostale članke iz raznih kategorija. Srodne kategorije sa ovim člankom možete pregledati klikom na sledeći link: Kategorije članaka na blogu.

 

 

Postanite deo zajednice Upoznaj muziku

Ako želite da dobijate obaveštenja o najnovijim tekstovima sa bloga,

registracija je brza i laka.

Link za registraciju je ovde.

 

 

Pridružite se i dajte svoj doprinos svojim pitanjima, komentarima, sugestijama, ispravkama…

Na dnu svake stranice bloga je forma za postavljanje Vaših komentara, gde možete postavljati pitanja, iznositi svoja mišljenja, predloge, zamerke…

 

 

Podelite ovaj članak sa svojim prijateljima. 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top