search
top

Sidnejska opera- prošetajte se iz fotelje uz pomoć kamere 360°

Sydney Opera House 360° Experience; Sidnejska opera- šetnja uz pomoć kamere 360°

Sydney Opera House


Sidnejska opera (eng. Sydney Opera House) jedna je od najpoznatijih građevina u Australiji, ali i svetu. Takođe, ona je jedno od najvećih arhitektonskih dela XX veka.

 

Zbog toga je 28. juna 2007. godine uvrštena na UNESCO-v spisak mesta svetske baštine u Australiji i Okeaniji.

 

Sidnejska opera nalazi se na mestu Benelong, u okviru Sidnejske luke, blizu Sidnejskog lučkog mosta.

 

Arhitektonsko rešenje ovog prelepog objekta delo je danskog arhitekte Jorna Utzona čiji projekat je pobedio na međunarodnom konkursu.

 

Sidnejsku operu je znanično otvorila 20. oktobra 1973. kraljica Elizabeta II. Otvaranje, praćeno vatrometom i izvođenjem Betovenove Devete simfonije uživo su prenosili mediji.

 

Opera u Sidneju ima razigranu krovnu strukturu. To je grupa ovalnih fragmenata pokrivenih keramičkim pločama, kao krljušt riba. Krov dominira nad građevinom, zidovi su skoro nevidljivi.

 

Sidnejska opera- šetnja uz pomoć kamere 360° ; Sydney Opera House 360° Experience

Sydney Opera House

 

Opera u Sidneju ima nekoliko sala sa raznim programima, a na velikoj platformi oko celog zdanja su mali trgovi, terase, vidikovci sa kafićima. Sa tih mesta, odličan je pogled na zaliv, most, stara lučka skladišta, koja su pretvorena u trgovački kompleks, pa se stiče utisak da je Opera ne samo vizuelno, nego i po okupljanju ljudi, veoma važno gradsko jezgro.

 

Sidnejska opera je jedna od najzaposlenijih koncertnih dvorana na svetu s više od 1.500 izvedbi i više od 1,2 miliona posetilaca svake godine. U njoj deluje više institucija kao što su: Australijska opera, Australijski balet, Sidnejsko pozorište i Sidnejski simfonijski orkestar. Ona je takođe i jedna od najvećih turističkih atrakcija u Australiji sa više od 8 miliona posetilaca godišnje od kojih oko 300.000 obavi detaljan obilazak sa vodičem.

 

Da li ste znali?
Orgulje koje se nalaze u koncertnoj dvorani Sidnejske opere su pravljene 10 godina i sa svojih 10,154 cevi najveće su mehaničke orgulje na svetu.

 

 

Uz pomoć snimka kamerom 360° imamo mogućnost da pogledamo kako izgleda Sidnejska opera i zavirimo u svaki njen ćošak.

Uživajte. 🙂

 

 

 

Prošetajte se i drugim teatrima:

  1. Boljšoj teatar

  2. Berlinska filharmonija

  3. Milanska skala

 


 

 

Pročitajte i ostale članke iz raznih kategorija. Srodne kategorije sa ovim člankom možete pregledati klikom na sledeći link: Kategorije članaka na blogu.

 

Postanite deo zajednice Upoznaj muziku

Ako želite da dobijate obaveštenja o najnovijim tekstovima sa bloga,

registracija je brza i laka.

Link za registraciju je ovde.

 

 

Pridružite se i dajte svoj doprinos svojim pitanjima, komentarima, sugestijama, ispravkama…

Na dnu svake stranice bloga je forma za postavljanje Vaših komentara, gde možete postavljati pitanja, iznositi svoja mišljenja, predloge, zamerke…

 

Ako Vam se svideo ovaj članak, podelite (šerujte 😉 ) ga sa svojim prijateljima.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top