search
top

Učenje nota uz pomoć fleš kartica

 

Zahvaljujući internetu, danas je vrlo lako pronaći većinu sadržaja koji nas zanimaju. Što se tiče muzike i svih njenih segmenata, takođe možemo pronaći gotovo sve što nam u određenom trenutku zatreba. Međutim, čitanje nota solmizacijom (do,re,mi,fa…) i fleš kartice koje imenuju tonove uz pomoć solmizacije ima vrlo malo. Ili, možda, ja nisam mogao da pronađem.

U svakom slučaju, za potrebe nastave, uradio sam fleš kartice sa imenima tonova kako bi kroz igru sa svojim đacima učio i utvrdio znanje iz osnovne teorije muzike. Kartice sam uradio i sa solmizacijom i sa abecedom. 

Veliki procenat populacije koristi vizuelizaciju kao jednu od metoda učenja i pamćenja novog sadržaja.

Povezivanje prethodno naučenog (kroz pisanu ili izgovorenu reč) sadržaja sa fleš karticama i raznim aktivnostima sa njima daje odlične rezultate i još temeljnije naučeno gradivo. Takođe, ako se primene drugačiji pristupi učenju novog gradiva kroz vizuelnu inteligenciju, krajnji rezultat će biti odličan. Kad već pominjem vizuelizaciju, fleš kartice sam radio tako da svaki ton ima svoju boju (tehnika učenja nota uz pomoć boja koju mnogi muzički pedagozi zagovaraju) pa tako đaci mogu na lakši i drugačiji način da savladaju oblast imenovanja, odnosno, prepoznavanja nota u linijskom sistemu.

Fleš kartice su efikasan i praktičan način da se nauči bilo koji sadržaj kroz različite igre u paru, grupi, celom razredu.

Uz malo truda, možete ih i sami veoma lako napraviti i ponuditi interaktivan pristup svojoj deci ili učenicima.

 

 

Danas, sa Vama želim da podelim fleš kartice.

Uzivajte u notama i u čarobnom muzičkom svetu.

 

[sdm_download id=”1750″ fancy=”1″ new_window=”1″]

 

[sdm_download id=”1755″ fancy=”1″ new_window=”1″]

 


 

Pročitajte i ostale članke iz raznih kategorija. Srodne kategorije sa ovim člankom možete pregledati klikom na sledeće linkove: 

 

 

 

Postanite deo zajednice Upoznaj muziku

Dobijajte obaveštenja o novostima na svoj email,

specijalne materijale za članove bloga,

aktivno učestvujte u komentarima,

preuzimanju materijala, uređivanju članaka.

Registracija je brza i laka.

Link za registraciju je ovde.

 

 

Pridružite se i dajte svoj doprinos svojim pitanjima, komentarima, sugestijama, ispravkama…

Na dnu svake stranice bloga je forma za postavljanje Vaših komentara, gde možete postavljati pitanja, iznositi svoja mišljenja, predloge, zamerke…

 

 

Pročitajte i ostale članke iz raznih kategorija. Srodne kategorije sa ovim člankom možete pregledati klikom na sledeće linkove: Fleš kartice za nastavu, Radni listovi,  Muzičke igre i aktivnosti. ili preko linka: Kategorije članaka.

 

Podelite ovaj članak sa svojim prijateljima. 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top